Wildsporen

Dauwtrappen

Voor de ochtendwandeling om kwart over vier verzamelen, voor wanneer we weggaan om half vijf ‘smorgens met twee jeeps, ieder met twee gidsen, voorzien van jacht-geweren. Het is nog tamelijk donker, en voordat ik m’n ogen goed heb uitgewreven lopen daar vlak buiten de poort van het kamp een stuk of twee, drie vrouwtjes olifanten, gemoedelijk achter elkaar. Jammer genoeg rijdt de chauffeur meteen door, wat hij ook doet als we even later een giraf op een kleine open plek tussen struiken zien zitten. Nog eventjes verderop twee hyena’s met die typische naar voren leunende houding. Dit zijn echter de enige grote dieren die we gedurende de ochtend te zien krijgen [1], want wanneer we gaan wandelen zien we, behalve het prachtige landschap, genoeg verse sporen van hun aanwezigheid, alleen niet de dieren zelf. Reden dat het traceren van groot wild nu in het zomerseizoen zo moeilijk is komt o.a. door de vele regen die hier blijkbaar de laatste tijd gevallen is. Volgens de gidsen vallen in de winterperiodes de meeste regenwaterbekkens droog, wat maakt dat de dieren dan weinig opties hebben dan die enkele rivieren, of kunstmatige bekkens; op die plekken is het dan altijd prijs, en zul je met een klein beetje geduld verschillende soorten dieren zij aan zij zien drinken. Wat ook een verschil maakt is de activiteit van lopen in een kleine groep; veel dieren hebben een goed ontwikkeld reuk en gehoor, en zijn snel foetsie wanneer ze je opmerken.

Panterschildpad, Kruger Park - Zuid Afrika
Panterschildpad
foto: Bram de Haan

Maakt niet uit, één van de gidsen, een goedlachse afrikaan met een indrukwekkend fysiek, wijst ons op een omgewoelde mest-dump, ook interessant hoe die witte neushoorn-stieren hun territorium afzetten, als signalen naar vrouwtjes die kunnen beslissen of de mest doet denken aan een sterke genenpoel, en natuurlijk om concurrerende mannetjes te waarschuwen. Verder wat kleinere dieren zoals de Panterschildpad gezien, en ook z’n schuilplaats, wat een soort hol is met precies die platte vorm als opening.

Het was een mooie wandeling, alleen weinig spectaculair

namiddag wandeling - vanaf Skukuza rest-camp, Kruger Park - Zuid Afrika
namiddag wandeling, 
vanaf Skukuza rest-camp, 
Kruger Park - Zuid Afrika
foto: Bram de Haan

Zweten in de namiddag

Wanneer we op weg gaan voor de namiddag-wandeling om vier uur, is het 36 graden Celsius. Even ervoor heb ik nog een frisse duik gemaakt in het zwembadje op de camping, en voel me herboren als ik een half uurtje later als een fris gedouchte toerist op pad ga. Dit zijn andere gidsen als van de ochtend-wandeling een dag eerder, en blijkbaar hebben ze een goede neus om de juiste stek te kiezen, of gewoon geluk, hoe dan ook zien we binnen de kortste keren een soort van wild zwijn, die ons recht aankijkt en meteen ook weer weg is. De gidsen herkennen verse sporen van neushoorns en olifanten, en al snel zien we daar de (kleiner dan de witte) zwarte neushoorn, die ons echter door heeft, en tevens snel weer vertrokken is.

zuidelijke witwangdwergooruil

zuidelijke witwangdwergooruil
foto: Bram de Haan

Iemand in het gezelschap ziet een klein uiltje op nog geen vijf meter afstand van waar we lopen, laag op een boomstam zitten. ‘kWas er zelf al straal voorbij gelopen, maar het beestje viel ook niet erg op in de schaduw van die boom. Een uitstekend fotomodel, want het beweegt geen spier, wat je van de meeste andere vogels toch niet kunt zeggen.

hyena droppings
hyena uitwerpselen
foto: Bram de Haan

Een gids maakt ons attent op spierwitte uitwerpselen; blijken van een hyena te zijn. Dit komt door het hoge calcium-gehalte in zijn eten door het uitkauwen van botten in zijn bestaan als aaseter. (Gieren e.a. schijnen deze witte poep weer op te eten juist vanwege dit calcium: zo gaat niets in de natuur echt verloren …). Haren en weefsel spuugt-ie allemaal uit: dit is een gehard dier, dat in matriarchaal verband in groepen optrekt (vrouwtjes hyena is groter en sterker dan mannetje, en is dominant in de groep.).

schuimnest van de Afrikaanse grijze boomkikker

schuimnest van de Afrikaanse grijze boomkikker
foto: Bram de Haan

Geinig is ook wel het nest van een soort van de afrikaanse grijze boomkikker, die haar eitjes legt in een soort witte schuimblaas, hangend aan de tak van een boom, precies boven water. Wanneer de eitjes uitkomen, en de kikkervisjes te zwaar worden voor hun fragiele omhulsel, vallen ze recht naar beneden in het water[2].

We volgen de sporen van olifanten, hun verse grote voetafdrukken men veel profiel (“als een autoband” zegt een gids, “voor extra grip”) en de gidsen hebben ze snel in het vizier. Maar ze moeten ons reeds geroken hebben want ze zijn nerveus. Kan komen door de veranderlijke wind dat ze onze zonnebrand-crème ruiken, maar jammer genoeg hebben we niet genoeg tijd om ze te volgen, en keren weer terug richting de jeep. Deze gids maakt het zelfde geintje als de vorige, door net te doen alsof hij is verdwaalt en de jeep niet meer weet te staan …

  1. Reden dat de dieren in het park ‘smorgens de weg opzoeken is omdat de geasfalteerde weg de warmte goed vasthoudt, en dat in de bush voor zonsopkomst alles dauwig en relatief kouder is. Logisch als je er over nadenkt: het kost natuurlijk minder energie om bij het droge warme asfalt de warmte-isolatie van het lichaam op peil te houden.
  2. door bioloog Henk:

Het zijn eiklompen van kikkers van het geslacht Chiromantis. In Zuid-Afrika komt slechts één van de 15 soorten op de wereld voor, de Chiromantis xerampelina. De Engelse naam is Southern Foam Nest Frog. De Zuid-Afrikaanse naam is Grootgrysskuimnespadda. Zulk een schuimnest kan tot 1200 eieren bevatten. Na vier tot zes komen de eieren uit en laten de kikkervisjes zich in het water vallen

.

Advertenties
Wildsporen

5 gedachtes over “Wildsporen

  1. […] Zeer de moeite waard deze rit, behalve dat je hetzelfde zelf, met je eigen auto kunt doen (, nadeel is dat je minder hoog zit, en zelf ook nog aan het rijden bent) zijn er anders weinig andere manieren om zoveel wild te zien, behalve dan meelopen met een zgn. “bush walk”; zie volgend blogbericht. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s