Restcamp Skukuza

De opzet van deze camping is bedacht om zo weinig mogelijk in te grijpen in de omgeving, maar eerder daar in op te gaan, en dat is goed gelukt. En vanwege het omringende wildreservaat, komt er ook van alles op, onder, door of over het hek en het wildrooster geraakt. Iemand die ik daar sprak zei tegen me:

“ Goed beschouwd is het zo dat jij als mens opgesloten zit in een kooitje, hetzij binnen de hekken van de camping – ofwel in je auto; maar het zijn de dieren die zich hier vrij bewegen in Kruger Park …”

Zelf zag ik een soort van wilde zwijnen (Knobbelzwijnen), verschillende reptielen waaronder een leguaan, (vervet-)aapjes, vleermuizen en diverse exotische vogels. Er schijnen ook af en toe bavianen gezien te worden, en die Bushbaby, “Nagapie” in het Afrikaans, hoor je alleen maar.

dieren binnen de hekken van Skukuza Restcamp, Kruger Park - Zuid Afrika
dieren binnen de hekken van Skukuza Restcamp
v.l.n.r + v.b.n.o.:
Afrikaanse paradijsmonarch (Terpsiphone viridis)
Vervet, Zuid-Afrikaanse groene meerkat of Blauwaap (Chlorocebus pygerythrus)
Hadada-ibis (Bostrychia hagedash)
Knobbelzwijn (Phacochoerus africanus)
Amethistspreeuw (Cinnyricinclus leucogaster)
Variabele Skink (Mabuya varia)
foto (collage): Bram de Haan

Het is een zeer relaxte camping, alles is keurig voor elkaar, en de gasten gedragen zich erg rustig. De blanke Zuid-Afrikaners gooien elke avond weer hun vlees op de “braai” (barbecue), sommige zwarte Zuid-Afrikaanse vrouwen lopen met parasolletjes rond. Al het personeel op de camping is zwart, en velen dragen donkergroen en bruine militaristische kleding.

Laatste dag

Voor de laatste dag hier trakteer ik mezelf op een zgn. “afternoon drive”, voor de prijs hoef je het ook niet te laten, het is een unieke ervaring, en zo snel zal je deze mogelijkheid niet meer krijgen.

klipspringer op een rots, Kruger Park - Zuid Afrika
klipspringer op een rots
foto: Bram de Haan

Het eerste uur van de rit is ronduit rustig en saai, we zien helemaal niks, zelfs geen impala’s. Obrey onze chauffeur is een opgeruimde, zij het enigszins militante gids, maar vaak is hij de eerste die het wild ziet. Met korte zinnen becommentarieerd hij de eigenschappen van het dier in kwestie. Hij commandeert:

“Klipspringer on your right on a rock”!

Het duurt even maar dan zie ik hem ook, dichtbij op een rots staat daar, iets dat het midden houdt tussen een geit en een ree, parmantig fotomodel te spelen. Net als geiten is de klipspringer ook een zeer behendige klimmer.

scharrelaar, Kruger Park - Zuid Afrika
scharrelaar
foto: Bram de Haan

Al snel daarna zien we de ene grazer na de andere. De onvermijdelijk impala’s, maar ook koedo’s, zebra’s en een mannetjes giraf. Vogels zijn er eigenlijk altijd: speciale vermelding voor een jonge scharrelaar, en een groep gieren in een boom.

gieren in dode boom, Kruger Park - Zuid Afrika
gieren in dode boom
foto: Bram de Haan

Dan breekt de zon weer door de wolken, en zorgt het licht voor een oranje-rode zonsondergang. Ik zit voor in de jeep, en moet Obrey (de chauffeur en gids) bijna smeken om te stoppen voor een kudde impala’s die, van zichzelf al oker-oranje van kleur, nu staan te gloeien in het warme avondlicht. ‘kSchiet de meest atmosferische foto ooit, (van mij dan,) en Obrey rijdt weer verder: impala’s mèèèh!

impalas bij zonsondergang, Kruger Park - Zuid Afrika
impala's bij zonsondergang
foto: Bram de Haan

De twee hoogtepunten van de rit moeten dan nog komen; wanneer het donker wordt ziet Obrey in het licht van zijn grote zaklamp de ogen van een dier opflitsen. Het blijkt een leeuw dat uitgestrekt in het hoge gras ligt. Zijn kop is duidelijk zichtbaar, zijn manen zijn gedeeltelijk zwart, misschien niet zo fraai als de oker-gele variant, maar toch wel indrukwekkend het van zo dichtbij te zien. Door te flitsen zondig ik tegen de regels, maar dit blijft zonder consequenties, en hij staat erop.

rustende leeuw in de late namiddag, Kruger Park - Zuid Afrika
rustende leeuw in de late namiddag
foto: Bram de Haan

Over de walkie-talkie krijgt Obrey een tip van een collega dat er in de buurt van de camping een luipaard over de weg loopt. Iedereen in de jeep heeft daar wel oren naar, en we keren. Eerst een hele tijd niets, maar dan zien we iets lopen in de verte langs de kant van de weg. Als we dichterbij zijn kijkt hij, moeizaam uit z’n ogen kijkend, naar ons op, maar gaat onverstoorbaar stapvoets verder. Hij zal wel hongerig zijn, maar wat een machtig atletisch dier! We keren en volgen het nog even totdat hij de bush in verdwijnt. Alleen jammer dat het batterijtje van m’n fototoestel leeg is geraakt met het flitsen bij de leeuw, was uiteindelijk wel een fantastische rit!

Advertenties
Restcamp Skukuza

2 gedachtes over “Restcamp Skukuza

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s