Backpackers Hostels

Bibs

Laatste avond is het erg druk in Bib’s Backpackers Hostel in St. Lucia. Er is voor een grote groep nieuwe gasten een warm buffet gemaakt. Wanneer later op de avond in de keuken ruimte vrij komt, en ik m’n ding kan doen, klinken er opeens een paar harde knallen uit het openlucht bar/lounge/pooltafel/barbecue/jacuzzi binnenplein.

Zulu dansvoorstelling bij Bibs Backpackers, St. Lucia - Zuid Afrika
Zulu dansvoorstelling bij Bib's Backpackers, 
St. Lucia
foto: Bram de Haan

Er staan grote trommels, en een groepje van acht jonge gespierde mannen, met een soort kleine verentooi, en ook veren als arm- en beenbanden. Ze zullen wel voor of door die nieuwe gasten zijn ingehuurd, maar alle gasten van het hostel staan op het binnenpleintje. Het is al donker en misschien voor de sfeer wordt de ‘braai’ gebruikt als vuurkorf. Ze beginnen met een soort van Zulu zang- en dansvoorstelling; de samenzang, (een soort vraag en antwoord spel tussen ‘aanvoeder’ en ‘krijgers’,) is spatgelijk en loepzuiver. Ze worden begeleid door twee trommelaars: knalhard, maar ook zeer ritmisch. Tussen dit gezongen “heen-en-weer” doet ze allemaal een soort kort gestileerd dansje, dat sterk doet denken aan het imponeer-gedrag van de een of andere vogel, en soms maken ze rechtstreeks avances op de jonge dames in het publiek, die dit hilarisch lijken te vinden …. De publieks-participatie op het eind, haalt het niet bij het voorgaande, … maar probeer maar eens als ongetrainde blanke te dansen als een Zulu krijger ….

Het blijft nog lang onrustig, later als de show voorbij is. Te lang naar mijn smaak, want wil morgen vroeg uitchecken voor de volgende stop: Durban. Maar ik wordt oud, het grootste gedeelte van de gasten zijn begin twintigers: de feest-leeftijd, en die zijn hier meer op hun plek.

Gibela

Een typisch grote stads-hostel (in Durban), intercom aan de straat, met alleen toegang voor diegenen die de juiste code weet. In feite staan er drie verschillende panden op het, toch niet zo heel erg grote, terrein. Wanneer de eigenaar me naar het achterste huis boven leidt, waar m’n kamer zich bevindt, benadrukt hij het belang van het traliewerk, voor de voordeur, dat altijd gesloten moet blijven omdat het van de straatkant is te zien.

ijzeren hekwerk voor deur in hostel, Durban - Zuid Afrika
ijzeren hekwerk voor deur in hostel, 
Durban
foto: Bram de Haan

Net als in het vorige hostel is het slot van de kamer zelf van de allergoedkoopste soort die je aantreft bij de doe-het-zelf zaak, zo’n sleutel heeft dan tanden die allemaal even groot zijn, of slechts één tand in het midden, al zie dit overal in Zuid Africa …. Kun je hier geen goede, niet al te dure sloten krijgen?

De stek wordt strak gerund, het is rustig, vriendelijk, opgeruimd en netjes; ik heb het hier erg naar m’n zin gehad.

Amapondo

De indruk van Amapondo Backpackers Hostel in Port St. Johns die ik vooraf had; nl. relaxte oase voor wiet-rokende, bongo-drummende neo-hippies wordt, indien mogelijk, nog overtroffen door de werkelijkheid. Alhoewel het hoogtepunt van het seizoen inmiddels al voorbij is, en het tamelijk rustig is wanneer ik daar ‘smiddags aankom, tref ik bij de kleine parkeerplaats op een plateautje een groepje paarden. Even verderop bij het half-openlucht veranda-achtige bar/restaurant gedeelte wordt ik verwelkomt door één van de drie honden, een grote maar nog jonge hond dat een soort kruising lijkt tussen een boxer en een bulldog, maar wat ze hier een “Boer-bull” noemen (; een ras dat alleen in Zuid-Afrika gefokt wordt, oorspronkelijk met als doel om het boerenerf te bewaken). Er strompelt nog een ouwe manke duitse herder, er lopen katten, en verder naar boven bij de dorm-rooms staan twee ezels. Iemand met lang haar en een grote strooien hoed ligt voor pampus in een hangmat, en een paar uur later beginnen drie rasta-achtige figuren aan hun sessie bij de bar, hun bongo’s op een laag stenen muurtje.

veranda bij de dorm-rooms en receptie van Amapondo Backpackers Hostel in Port St. Johns, East Cape - Zuid Afrika
veranda bij de dorm-rooms en receptie van Amapondo Backpackers Hostel in Port St. Johns, East Cape - Zuid Afrika
foto: Bram de Haan

De stenen muren van het gebouw van de receptie, gemeenschappelijke keuken, en dorm-rooms zijn voorzien van wandschilderingen die het omringende landschap met de lokale bevolking verbeelden, in een naïeve stijl. Alles is hier altijd open, de dorm-rooms gaan niet op slot. Douches in de semi-openlucht, met alleen douche-gordijn afscheiding. Hier kijken ze je in ieder geval niet minachtig aan, wanneer je een dagje niet scheert …,.

Sani Lodge

Sani Lodge, ligt op ongeveer 10km voorbij Himeville aan de Sani Pass (de toegangsweg naar Lesotho) in de zuidelijke Drakensberg. Het is een prettige, bescheiden plek zonder pretenties, in een prachtige stille omgeving. Er bestaat de mogelijkheid voor gebruik van de gemeenschappelijke keuken (vrij gebruik van het melkkannetje met de melk die komt van eigen koe), die in verbinding staat met de andere gemeenschappelijke open ruimtes.

zithoek met uitzicht op de open keuken van Sani Lodge, Drakensberg - Zuid Afrika
zithoek met uitzicht op de open keuken van Sani Lodge, 
Drakensberg - Zuid Afrika
foto: Bram de Haan

Alles bij elkaar een aangename, goed onderhouden lodge die prima voldoet als uitvalsbasis voor wandeltochten in de zuidelijke Drakensberg; één route vertrekt recht achter de receptie. De “Tea Garden” staat los van de lodge, aan het begin van de oprijlaan. Daar kun je evt. terecht voor een verzorgd ontbijt, en behalve thee en versnaperingen, serveert men ‘savonds dagelijks een standaard menu van de dag. Dit is de enige plek in de lodge met internet: voor een klein bedrag krijg je daar een wachtwoord-code voor Wifi. Bij de Tea Garden is een klein winkeltje waar je, behalve souvenirs, en luxe ditjes en datjes, boter en kaas van de eigen koe kunt kopen.

Amphitheatre Backpackers

De standaard procedure hier om meteen na het inchecken te worden gevraagd naar “belangstelling voor de expertise van een ervaren gids” (voor bij wandeltochten in de Drakensberg), en of je al gegeten hebt, is op z’n minst voortvarend, maar ervaar ik zelf als opdringerig. Het ‘Royal Natal National Park’, heeft zulke goede wandelpaden, dat je jezelf daar met gemak redden kunt (neem genoeg proviand, en een regenjas mee; een wandelkaart kun je bij het ‘Visitors Centre’ krijgen). En dan zijn daar de gemeenschappelijke open keukens waar je zelf eten klaar kunt maken, met de mogelijkheid om te barbequeën: een rijtje met “braai’s” aan de zijkant van die keuken (half open serre-achtig, met golfplaat bedekt dak). Alles wat je besteld, bijv. aan de bar, gaat op de ‘tab’ – op rekening dus. Dit scheelt natuurlijk wel veel gedoe steeds met wisselgeld, want het is met uitchecken maar één keer afrekenen, al past dit wel in het beeld dat men hier een plek heeft willen maken waar lekker veel geconsumeert wordt.

dorm-rooms in rondavel-vorm bij Amphitheatre Backpackers, noordelijke Drakensberg - Zuid Afrika
dorm-rooms in rondavel-vorm bij Amphitheatre Backpackers, 
noordelijke Drakensberg
foto: Bram de Haan

Camping terrein voor de tenten is zeer ruim, met rondom uitzicht op die indrukwekkende bergketen van de Drakensberg in de verte. De ruime bar voelt als het centrum van het hoofdgebouw, dat tijdens het drukke seizoen levendig kan zijn, en waar dan ook wel gedanst wordt. Wifi was, gedurende de drie dagen dat ik er was, slechts op één middag met pijn en moeite aan de gang te krijgen: je betaalt R 10,- per half uur. Het bestijgen van de bovenste bedden in de dorm-rooms vergt enig klauterwerk, aangezien de stapelbedden geen laddertjes hebben; al zijn ze ook niet erg hoog, (wat weer onhandig is voor wie zo gelukkig was als eerste het onderste bed te kunnen kiezen, want je stoot geheid een paar keer je hoofd aan het plafond van het bovenste bed). Deze backpackers lodge is, afgezien van persoonlijke voorkeuren, een adequate uitvalsbasis om de noordelijke Drakensberg in het ‘Royal Natal National Park’ op te zoeken.

Inkosana Lodge

Van de backpackers hostels die ik deze maand meemaakte, was het hier het prettigst toeven. Het terrein en de gebouwen zijn goed onderhouden, en de openbare ruimtes schoon en comfortabel. Men doet hier ook niet moeilijk: bijvoorbeeld Wifi is éénmaal een klein bedrag afrekenen, een simpel paswoord ontvangen, en de rest van je verblijf onbeperkt gebruiken.

uitzicht op lounge, met daarachter een veranda met (dorm-)rooms bij Inkosana, noordelijke Drakensberg - Zuid Afrika
uitzicht op lounge, met daarachter een veranda met (dorm-)rooms 
bij Inkosana, noordelijke Drakensberg
foto: Bram de Haan

Toegegeven, we waren daar op een rustig moment na de drukte van het hoogseizoen, maar ik heb me geen moment hier niet op m’n gemak gevoelt. Gemeenschappelijke keukens zijn vaak een achilles-hiel, maar hier konden we altijd terecht en gewoon onze gang gaan. Vaak is dit waar het op aankomt met gastvrijheid: ga jij je, als gast in dit tijdelijk onderkomen, thuis voelen? Kun je “jezelf” zijn, en rustig je eigen gang gaan. Die ervaring is uiteraard subjectief, maar ik geloof dat de inspanningen van horeca-managers en personeel uitstraalt op die “persoonlijke beleving”, en het is mij duidelijk dat de leiding hier zich daar bewust van is, en er alles aan gelegen is om die balans goed te krijgen (, wat een niet aflatende inspanning vergt …).

Advertenties
Backpackers Hostels

5 gedachtes over “Backpackers Hostels

    1. Johan zegt:

      BRAM – begin jij je eigen ook al oud te voelen – ja als je altijd naar de jongeren kijkt – maar ja zo’n reis vraagt ook wel veel energie – hoop toch voor je dat je goed slaapt -hoe gaat dat.?

    1. Dat fooien leert JW me nu, op basis van Zuid Afrikaanse proporties, terug naar beneden bij te stellen. Bepaalde plekken, zoals benzinestations, parkeerwachters, plaatselijke (toeristische) gidsen e.d. Maar ook voor extra service, zoals ruiten schoonmaken, bandenspanning etc. ‘kLaat ze soms hier bij tanken het wisselgeld houden, vaak ongeveer R 50,- maar R 10,- of R 20,- schijnen meer gangbaarder bedragen te zijn.
      Lamskotelet gaat tot nu toe in het pannetje …, nu nog een keer braai

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s