Mazzel voor pechvogel

Mijn slaapkamer achter in het huis grenst aan een achtertuintje van maar een paar vierkante meter. Meestal is het erg rustig in de buurt maar vanmorgen werd ik al erg vroeg wakker van gekrijs en gefladder. Ik dacht eerst aan duiven die nogal tekeer kunnen gaan. Meestal ga ik morgens even kijken naar de stekjes die in kweekbakjes in de schaduw van de achtertuin staan om te zien of ze nog water nodig hebben, en om eventueel slakken te verwijderen. Nadat ik later vanmorgen niets vermoedend de eerste bakken bekeek kreeg ik de schrik van m’n leven; een zwarte vogel zat met z’n kop klemvast tussen stoeptegels die langs de kant tegen de schutting staan. Wat een horror-show op de vroege ochtend.

Het was makkelijk genoeg het diertje te bevrijden door de stoeptegel die het beklemde opzij te schuiven, waarna het enigszins verdwaasd rond liep.

kauwtje zit met kop klem vast tussen stoeptegels
kauwtje zit met kop klem vast tussen stoeptegels

Vliegen zat er duidelijk even niet in en lopen ging ook al niet erg vlot: het kauwtje liep duidelijk mank.

kauwtje is bevrijd
kauwtje is bevrijd

Wat te doen? Het zou een kwestie van tijd zijn voordat de katten in de buurt hem zouden vinden, want die komen regelmatig onuitgenodigd over de schutting klimmen. De beste oplossing leek me om de dierenambulance te bellen. Diegene die ik sprak over de telefoon vermoedde dat het ging om een pas uitgevlogen jonge vogel die ongelukkig geland was met z’n eerste testvlucht, en zei dat dit een bekend verschijnsel is. De dierenambulance wordt blijkbaar in het voorjaar suf gebeld door mensen die jonge vogels vinden die nog moeten leren vliegen. Die vogels help je het meest door ze met rust te laten. Begrijpelijk dus dat ze in eerste instantie de tip gaf om het eerst even een paar uur aan te zien, want wie weet of de ouders van deze jonge kauw te hulp zouden komen. Maar nadat mensen van de dierenambulance onderstaand filmpje hadden bekeken, die ik hen op hun verzoek toestuurde, vonden ze toch ook dat dit diertje niet goed bewoog. Ze raden me aan om het in een doos te doen en naar de vogelopvang te brengen.

De omgebouwde kweekbakjes van plastic opbergboxen die ik heb gemaakt voor de stekjes die ik opkweek hebben luchtgaten, dus waarom die dan niet gebruikt. Met een handdoek probeerde ik het diertje te pakken en dat lukte in tweede instantie, want het sputterde aardig tegen. Eenmaal in de box liet het de verdere reis gelaten over zich heen komen.

Op weg naar de vogelopvang in een kweekbakkie
Op weg naar de vogelopvang in een kweekbakkie

Bij de vogelopvang aangekomen werd ik al snel gerust gesteld door de medewerker van dienst, ze dacht niet dat er veel mis was met de vleugels, maar voelend aan de tenen dacht ze dat er een teen gekneusd was. Mazzel voor deze pechvogel.

Gewond kauwtje in de betrouwbare handen van de vogelopvang
Gewond kauwtje in de betrouwbare handen van de vogelopvang
Mazzel voor pechvogel

2 gedachtes over “Mazzel voor pechvogel

  1. Lijdia zegt:

    Wat sneu voor het vogeltje, maar goed gehandeld ,krijg je later nog een bericht hoe het gaat met hem ? neem aan dat hij een tijd daar blijft..

    1. Ze had het over een “spalkje” voor z’n beurse teen, geen idee hoe lang dat duurt. Bij de vogelopvang hebben ze m’n gegevens niet dus daar hoor ik niets meer van. Alhoewel, ze wel vroeg naar de straat waar ik woon, dus ik neem aan dat-ie t.z.t. weer hier ergens in de buurt bij z’n familie wordt uitgezet. 😏

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s